Pianul (dramã)

Pianul (fr.La Leçon de piano, angl. The Piano)

La Lecon de pianoEste un film realizat de Jane Campion (Noua Zelandã). A obtinut Palme d’or la Festivalul din Canne în 1993.

Actiunea are loc în secolul XIX. O tînãrã femeie din Ecos – Ada MacGrath (Holly Hunter) este trimisã în Noua Zelandã, împreunã cu fata ei Flora de 9 ani, de cãtre tatãl ei, pentru a se cãsãtori cu Alistair Stewart (Sam Neill), pe care ea îl cunoaste doar din scrisori.

Dupã spuesele Florei, Ada nu a scos un cuvînt decînd primul ei sot e mort fiind lovit de un fulger în timp ce ei cîntau în pãdure (Ada era cîntãreatã si sotul ei – profesor de pian). Dar, în realitate, nu se stie cauza de ce Ada, de la vîrsta de 6 ani nu a mai scos nici un cuvînt, deci ea utilizeazã langajul semnelor pentru a se exprima si pianul sãu. Numai fata ei stie langajul semnelor si dese ori serveste ca traducãtor între Ada si restul lumii.Pianul si muzica reprezintã Ada si emotiile pe care ea le exprimã, ceea ce trãieste ea în interiorul ei.la-lecon-de-piano1

Noul ei sot nu întelege importanta vitalã acestui pian pentru femeia lui si îl abandoneazã pe plaja unde a fost debarcat el împreunã cu toate bagajele Adei si Florei (era o mare depãrtare de la plajã pînã la satul unde trãia sotul ei).

George Baines (Harvey Keitel) vinde acest pian lui Alistair Stewart (Sam Neill) în schimbul unor pãmînturi. Ada vrea sã recupereze pianul sãu. George Baines îi propune o afacere. Ea îsi va lua pianul în apoi, dar fiecare clapã reprezintã o orã de pian, dupã ce le va face pe toate, ea îsi va lua pianul înapoi. Acest bãrbat, putin sãlbatic, trãind singur izolat, nu este insensibil. Este tot mai mult atras de femeia aceasta, de felul ei de a se exprima. Ada va încerca tot mai mult de a se atasa de sotul ei. Baines la un moment dat se simte un nemernic, pentru cã o pune pe PianoAda de a face lucruri, de a se prostitua într-un anumit fel pentru pianul ei. El îi întoarce pianul înapoi fãrã ca sã termine toate lectiile de pian. Si aici e marea întorsturã, cãci ea în loc sã se bucure si sã se întoarcã de la el, se duce la Bens si abia aici vedem cã ea tine mult la el.

Mã opresc aici cu povestitul. Momentele cele mai puternice au fost, atunci cînd sotul ei aflã de adulterul ei si îi taie degetul. Iar cel mai mult mi-a plãcut momentul cînd sotul ei o închide în casã, bate în cuie ferestrele, pune lacãt exterior pentru ca ea sã nu fugã. Si într-o noapte el se trezeste de la sunetul pianului. Ada cînta la pian, fiind lunaticã, si piesa ei era superbã si reda extrem de bine dorinta ei de a pleca, zbuciumul care îl avea în suflet.

Cine nu l-a privit niciodatã, chiar îl sfãtui cu mare insistentã.

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s