Un film cu un titlu necunoscut

Mult timp mã gîndeam despre care alt film sã vã povestesc si mi-a venit în minte unul, francez pe care l-am vãzut cîtiva ani în urmã si care îmi trezise  multe întrebãri, reflectii asupra vietii si a relatiilor interumane în general. Nu tin minte cum se numeste si în principiu tema filmului e destul de des întîlnitã, dar aici felul în care era filmat si abordat mi-a plãct foarte mult.

Asa cum nu cred cã o sã puteti gãsi acest film, cãci nici eu nu pot, am sã fiu eu videocamera care vã poartã prin tot filmul.

Actiunea se începe asa: o doamnã iese dintr-un bloc si neatent trece strada printre masinile parcate în fata blocului si este lovitã de una care trecea pe acolo, dar nu cu o vitezã mare. Totusi doamna asta moare. Sotul este înstiintat, foarte mare loviturã pentru el si fiica lor. Se aratã casa lor plinã de oaspeti dupã înmormîntare, careva din prietenii apropiati, foarte apropiati care plîng si ei alãturi cu acest sot îndurerat. Viata continuã si sotul încearcã sã treacã peste asta, dar se duce pe la serviciu doamnei sã ia lucrurile care rãmase. Mai pe scurt totul se porneste de la momentul unde el se gîndeste ce fãcea sotia lui în celãlalt capãt al Parisului, se gîdnea cã are vre-o reuniune, pentru cã era în timpul mesei. Putin cîte putin el încearcã sã afle de ce ea era în momentul cela acolo.

Pe parcurul filmului se aratã imagini cu ei tineri, cum erau 3 prieteni, cum au fãcut cunostintã, cum s-au cãsãtorit ei 2 (al 3 era un prieten de-al lui, un bãrbat destul de înfumurat în tineretea lui, pe cînd sotul ãsta era foarte romantic, dar si serios). Pe baza  acestor fragmenete începi sã vezi cum ei trãiu, ce relatii aveau. De parcã erau o familie frumoasã, linistitã, drept cã relatiile sexuale între ei erau arãtate ca de la un cuplu de 20 de ani împreunã, de fapt  ãsta era si cazul (adicã cu faza « mã doare capul » :D).

adultère 1

Mai pe scurt se duce el pe strada unde a fost accidentul si el se uitã prin pãrti, încearcã sã înteleagã cum mergea ea, de unde venea cã nu vãzuse masina. Întreabã pe un vecin, pe altul, pînã la urmã intrã în imobilul de unde iesise doamna si întreabã doamna de la « vahtã » (idee nu am cum o sa fie asta în romãnã, în francezã e – concierge) dacã stie ceva despre doamna care a avut accidentul luna trecutã. Doamna zice cã desigur cã stie, dumneaiei avea o camerã în imobil deja de 15 ani, unde venea minimum o datã pe sãmtãmînã cu un alt domn. Aici lui îi cade planca, o roagã sã-i dea cheile sã intre, doamna nu vrea, nu are voie, el îi zice cã de fapt el e sotul si pînã la urmã intrã el în camera asta.

E fain momentul cînd el intrã si ceea ce vede. Faptul de a vedea o garsonierã micã, bine amenajatã, cu un mare pat la mijloc, cu mici detalii pe pereti si mobilã, ce denotã cã este un suflet în camera asta, cã în ea se trãia, era o camerã dedicatã unei relatii si aici pe perete el vede poza prietenului lui.

Ei erau îmreunã de mai mult de 15 ani… el e tare perturbat, de parcã realitatea în care trãia el era toatã falsã, de parcã nu întelese-se ce s-a întîmplat. Si aici apar în memorie alte mici detalii care îl fac sã-si aducã aminte si retroactiv sã vadã ceea ce nu vãzuse niciodatã pînã acum. Isi aduce aminte si cum anuntase prietenul lui despre moartea sotiei si cum el a plîns, si sotului îi pãrea cã el plînge pentru cã atît de bun prieten îi este. Dar el plîngea pentru cã pierduse fiinta lui iubitã, pe care o pãrãsise doar cîteva ore în urmã.

Mai pe scurt, dupã ce aflã el acest adevãr isi invitã prietenul la « vorbã ». Sotul îi reproseazã trãdarea, minciuna în care a trãit toatã viata, prietenul ãsta e foarte perturbat si el si-i spune cã-i pare rãu si cã de mii de ori au vrut sã spunã ambii sotilor lor (bãrbatul ãsta tot era însurat, femeia lui nu putea avea copii de aceasta nici el nu se încumeta sã o pãrãseascã), dar nu au vrut sã-i îndurereze, au avut o relatie chinuitoare timp de atîtia ani pentru cã nu vroiau sã facã sotii sã sufere. La întrebarea de cînd sunt ei împreunã prietenul îi zice « aproape din timpul nuntii voastre », ea rãmîne gravidã si aici sotul îsi dã seama cã fata lui poate fi copilul prietenului. Sotia niciodatã nu a fãcut testul pentru a afla cu sigurantã, nu vroia. Amantul ei, tare ar fi vrut sã afle, cãci iubeste foarte mult fata si nu are copii. Pe cînd sotul aici spune: « ea e fiica mea si eu nu vreau sã fac nici un test » si îl roagã pe prieten sã plece din viata lor.

Aici nu prea tin minte, dar totusi îmi pare cã sotul pinã la urmã nu-l aratã a urî acest prieten, el vroia numai sã uite.

Aici la sfîrsit cînd este dezlegarea aceasta, îmi place un moment, amantul ãsta plînge si-i povesteste totul si am impresia cã abia în momentul ãsta el poate sã-si facã doliul lui. De parcã acest doliu era posibil numai în momentul în care el poate manifesta deschis durerea lui si pierderea dragostei lui, nu în calitate de prieten ci ca un « sot » nedeclarat.

De ce anume filmul ãsta, nu pot sã vã spun, nu stiu. Mi-a plãcut cum a fost filmatã o viata care pãrea a fi într-un fel si care într-o bunã zi se dovedeste a fi cu totul altfel.

Chiar vã rog, dacã aveti de spus ceva la tema asta, fãceti-o! Au procedat ei corect nu, mai bine era asa, sau invers. E sotul prost, sotia curvã? 🙂 prietenul nemernic? Eu pentru prima datã am simtit cã ei toti aveau dreptate si toti aveau bune intentii, numai cã bunele intentii nu feresc întotdeauna unii oameni apropiati de suferintã.

Publicités

7 Replies to “Un film cu un titlu necunoscut”

 1. Filmul probabil este nemaipomenit!!!
  Ea…in primul rind a fost foarte curajoasa….si anume ca a riscat cu o viata linistita de familie, pentru a-si trai povestea de dragoste!!!!
  Sotul…..orb, chior sau cum mai vrei….prsot poate nu, dar daca iti pasa cu adevarat si te implici nu vad cum nu poti simti raceala si distanta intr-o relatie!!! Nepasator chiar…si slab!!!
  Slab dece…pentru ca anume asta si i-a facut pe cei doi sa-l scuteasca de suferinta!!!
  Prietenul….nu stiu ce fel de dragsoste sa fi avut pentru ea si sa suporte faptul ca trebuie sa o imparta cu altcineva!!!!Mai devreme sau mai tirziu asta trebuie sa te scoata din minti!!!!
  Ea probabil ca s-a sacrificat in primul rind pentru copil si apoi pentru sot!!!El in schimb probabil ca era multumit de asa aranjare!!! Pentru ca, sa traiesti cu cineva intr-o casatorie implica tot….iar sa faci sex timp de 15 ani cu o persoana pe care n-o doresti deloc…mi se pare absurd, mai ales pentru un barbat!!!!
  Despre ea spuneam mai sus ca ar fi fost curajoasa, dar daca ma gindesc mai bine a fost destul de lașă….ca nu a indraznit sa infrunte tot ce avea sa urmeze dupa furtuna dintre familii!!!!
  Cea mai stupida ramine a fi situatia sotului, caruia nu i s-a spus din diferite motive, probabil: respect sau chiar dragoste, mila, frica, rusine si multe multe alte sentimente care probabil au incercat-o pe eroina timp de atitia ani…mai este si chestia cu adevarul care mereu iese la iveala…si felul in care s-a petrecut la ei nu a fost tocmai cea mai buna varianta!!!! variante au avut multe dar acea pe care au ales-o cei doi amanti nu mi se pare cea mai bune dat fiind ca in acesti 15 ani ranile si suferinta sotilor inselati probabil ca ar fi trecut si toate ar fi fost uitate…de copil nici nu mai zic….ar fi putut sa nu treaca deloc prin momente neplacute!!!
  Concluzia e una…. e greu sa alegi….sa iei decizii corecte si sa nu aiba de suferit altii, dar daca tot va avea de suferit cineva, macar sa fie cit mai putini….

 2. Eu tare mã bucur Tania, pentru cã dupã citirea comentariului tãu as avea impresia cã l-ai vãzut si tu.
  Cãci nu ai învinuit practic pe nimeni si asta era si ideea filmului « fiecare cu adevãrul lui »

 3. Eu mi-am facut o concluzie pe parcursul anilor…..daca faci pe cineva sa sufere… din dragoste ti se intoarce inapoi….cel putin asa cred eu!
  Si tot ramin la concluzi ca e bine sa poti renunta de dragul altcuiva!!! Numai sa nu stie acea persoana ca nu suporta oamenii astfel de adevaruri!!!

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s