Dedicatie anonimã pentru toate femeile

Cântec femeiesc

Aşa e mama şi a fost bunica
Aşa suntem femei lângă femei
Părem nimic şi nu-nsemnăm nimica
Doar nişte « ele » ce slujesc pe « ei ».

Ei neglijenţi, iar ele foarte calme
Ei încurcând ce ele limpezesc
Ei numai tălpi şi ele numai palme
Acesta e destinul femeiesc.

Şi-n fond, ce fac femeile pe lume?
Nimic măreţ, nimic impunător.
Schimbându-şi după ei şi drum şi nume
Pun lucrurile iar la locul lor.

Cu-atâţia paşi ce au făcut prin casă
Şi pentru care plată nici nu cer
De-ar fi pornit pe-o cale glorioasă
Ar fi ajuns şi dincolo de cer.

Ei fac ce fac şi tot ce fac se vede
Ba strică mult şi ele-ndreaptă tot
Şi de aceea nimeni nu le crede
Când cad, îmbătrânesc şi nu mai pot.

Aşa e mama şi a fost bunica
Şi ca ele mâine eu voi fi.
Ce facem noi, femeile? Nimica,
Decât curat şi uneori copii.

Suntem veriga firului de aţă
În fiecare lanţ făcut din doi
Ce greu cu noi femeile în viaţă
Dar e şi imposibil fără noi…

PS. Si cititoarea anonimã si eu nu suntem noi de acord cu toate aceste versuri. Calea e deschisã  spre  dezbateri 😉

Publicités

13 Replies to “Dedicatie anonimã pentru toate femeile”

 1. Poezia asta nu mi-o dat pace sã dorm, o jumate de noapte. Atît de indignatã eram, mai ales pe fraza « Doar nişte “ele” ce slujesc pe “ei”. » – capetz!
  Fetelor fiecare are ceea ce meritã, dacã ai asa o soartã, apu în mare parte e si din cauza ta.
  Sã spunem nu! La cãlcatul cãmesilor sotilor, fãcut curãtenie, mîncare si copii 😀 😀 😀

 2. …corect Natasha, fiecare isi face cu mina sa! pe mine ma deranjeza enorm versul  » ce facem noi femeile? Nimika, decit curat si uneori copii ! Va asigur ca versurile sunt scrise de un barbat, dar de ce scrie din numele femeilor??? vot v ceom vopros!

 3. A fost scris într-o manierã victimizantã, parcã suntem chiar niste nimeni, în umbrã toatã viata pentru a « sluji » pe cineva. Nu stiu dacã cineva vrea sã trãiascã asa viata lui, nu are decît sã o facã! Eu sunt pentru egalitatea de roluri. Trebuie sa fie o armonie în toate. Pentru mine familia trebuie sã fie o echipã unde ambii se ajutã, se încurajeazã, tin cont de plãcerile si nevoile fiecãruia.
  Noi ambii avem cap pe umeri, o viatã de trãit si nu a se jertfi. Am idee de un alt articol cu aceastã poezie.

 4. Ei narod…ce-i cu voi fetelor? Voi oare nu stiti ca sunt unele femei si nu putine in tara aceasta, cel putin, care asa si traiesc? Mie chiar mi s-a parut superba pentru ca e redat foarte frumos ceea ce se intimpla de veacuri la noi!!! Macar din respect pentru acelea care au un mod de viata de acesta, se putea de scris o poezie!!! Si nu una!!! Sunt stereotipuri, este informatie in gene probabil ca…..si ele habar nu au ca poti gasi si un alt sens in viata….dar daca pe unele le face fericita un astfel de trai? V-ati gindit ca sunt femei care sunt fericite pentru a putea trai doar si pentru sotul ei? Iaka exista…asa ca haideti sa admiram arta si lasati indignarile…iar idei de genul sa spunem nu calcatului si gatitului …poate…daca nu o faci din placere…dar copiilor….Natali…daca mai vad asa ceva, ies de pe site! si te bat pe deasupra…pina vei intelege ce trebuia sa intelegi demuuuult!!!

 5. Tania dar de ce asa trãiesc? Pentru cã asa au fost crescute! Dacã esti oliacã frumusicã, ce-i de bine, te vei mãrita poate mai bine si dacã o sã-ti meargã încã oliacã apu poate sotul a face bani, dar tu vei creste copiii, super!!! Ce poti sa mai vrei de la viatã?
  Pentru femeile care trãiesc bine asa, sã trãiasca, dar pe celea care asa viatã deranjeazã, sã nu se teamã de a schimba lucruri în viata lor.
  Eu cred cã trebuie de încetat de a « handicapa » sotii nostri. Eu cred cã ei au aceleasi capacitãti intelectuale ca si noi, pentru a-si spãla hainele, sau cãlca cãmesile!!!

 6. Asta…da…sunt deacord!!! Iata spre exemplu soacra mea….de 37 ani….nu calca o camasa sau un pantalon sotului ei…care tot de atitia ani imbraca in fiecare zi costum si cravata….apu iata!!! Mai existau si alte mentalitati pe timpuri…numai ca sotul meu daca si-a calca ceva e ca si cum nu ar calca-o…decit sa-l vad iesit din casa ca dintr-un loc 🙂 mai bine calc eu linistita si il scutesc de aceasta placere!!! Ma voi simti eu mai bine…pentru ca imi plac hainele calcate!!!!…stiu ca in SUA habar nu au cum se foloseste fierul de calcat….am vazut nu putini care le imbraca parca le-au scos acum din masina, e bine si asa…liber relaxat….fara pic de stres….dar cit de frumoasa e haina calcata si aranjata!!!!

 7. Din cite imi amintesc poezia e compusa de Adrian Paunescu si abordeaza doar UN ASPECT al vietii UNOR FEMEI.
  Presupun ca declanseaza un mesaj alarmant cu o mare maestrie or, sint convinsa ca nu lasa indiferent pe nimeni…

 8. 1. Femeia care traieste doar pentru sotul ei, se ocupa doar de calcat, ordine si mincare mai ales in zilele noastre nu este apreciata! si pina la urma , lui, sotului nu-i mai este intresant cu ea , si aici despre care fericire mai poate fi vorba! Nu trebuie sa-i tratam ca pe copii, un copil nu-si poate calca haina si aici desigur o va face mama in cele mai dese cazuri, si de ce nu, kiar si tata. In viata multe situatii pot aparea cind lipseshte sotia de acasa din anumite motive, si atunci sa vedeti cit de repde se invata dragul sot sa-si calce haina singurel! Da n-ati vazut soti care calca haina sotiei lor, si de ce nu, ajutorul reciproc trebuie sa existe in familie la toate capitolele!

 9. Am vazut soti care isi calca haina sa si pe a sotiei…..si e de admirat…dar daca nu o poate face la fel cum nu toate femeile se pricep la a o face….iar cu Gabi sunt foarte de acord…..cum am zis si mai devreme….sunt astfel de femei si daca s-a scris o poezie pentru ele….si e frumoasa…mie mi-a placut, atunci s-o admiram!!! Ma repet…dar asta e ideea care mi-a venit….eu nicidecum nu m-am regasit in poezie si nu mi-a stirnit indignare, dar pur si simplu mi-a placut!!!!

 10. Gabi, as fi de acord, dar versurile nu par a fi formulate limitativ, ref. la anumite femei si la altele – nu, dar destul de general. Totusi, intr-adevar poate nu ar strica sa se cunoasca mai mult DESPRE aceasta poezie/autorul ei ca sa fie inteleasa mai bine.

  La acest subiect, vedeti si discutia de aci :

  http://ceziceu.ziarulstrazii.com/despre-barb-badarani-1514.html

  cu vreo 100 de comentarii. Am comentat si eu pe acolo.

  COmentariile sunt mai interesante, decat formularea problemei in articolul propriu-zis (my opinion)

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s