« Va, vis et devient »Voi stiati cã sunt crestini în Africa? În Ethiopia trãiesc negri crestini, cum se întîmplã cã ei trãiesc acolo, cum s-au convertit nu stiu, cu sigurantã Kiril o sã poatã sã ne spunã ceva mai mult în comentarii.

Povestesc filmul:

În 1984 mii de Africani din 26 de tãri în secetã si foamete se aflã într-un cîmp de refugiati în Sudan. La initiativa Israelului si a SUA multi din evreii etiopeni au fost primiti în Israel ca refugiati.

O mamã ordonã bãiatului ei de 9 ani de a se declara evreu pentru a reusi sã-l salveze de foamete si moarte. Copilul ajunge în Israel si e adoptat de o familile de evrei francezi care trãiesc la Tel-Aviv. El creste cu teama cã într-o zi  secretul care îl ascunde de atîta timp va fi descoperit. El nu este nici evreu, nici orfelin.

Pînã la urmã el devine medic si se întoarce în Sudan unde o întîlneste pe mama sa si aici ea se uitã la el si o aratã asa strasnicã si fãrã dinti si cînd îl vede, face asa un rãcnet de durere si fericire cã a ajuns în sfîrsit sã-l vadã. De parcã timpul ãsta în care ea nu stia oare ce s-a întîmplat cu fiul ei, cum a trãit el pînã acuma, a îmbãtrînito si mai mult…

Mi-e mi-a plãcut mult un fragment din filmul ãsta, cînd îi aduc în orfelinat în Israel, momentul cînd trebuie sã facã dus, copilul ista se uitã cum curge apa ceea si intrã în panicã, se pune jos si încearcã cu tot dinadinsul sã astupe gaura de la dus, întratît nu era obisnuit sã vadã atîta apã si mai ales sã fie irositã asa de prisos.

 

Publicités

One Reply to “« Va, vis et devient »”

  1. un film extraordinar. pe langa toate, regizorul e român – Radu Mihaileanu. intr-adevar, acest popor este crestin, si mai e si ortodox.
    mai e interesant si pentru faptul ca arata cum pot fi relatiile dintre crestini si iudei, care sunt conflictele posibile in legatura cu religia.

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s