Coco Chanel

Vã trimit linkul filmului Coco avant (before) Chanel, dar vã dau bibliographia ei nu din film.

E fain filmul, dar cred cã mai mult mi-a plãcut Coco Chanel, este un alt regizor si producere.

Gabrielle Chanel (Coco) nascutã în 1883 sau 1893 (sunt 2 variante diferite) Mama ei moare foarte tînãrã la 33 de ani, Gabrielle avea pe atunci 14 ani. Tatãl lor duce cele 3 fete la orfelinat (Gabrielle 14 ani, Julia 13 ans, Antoinnette 8 ans) iar pe cei 2 baieti (10 si 6 ani) la o fermã, angajîndu-i acolo.

La 18 ani ea  începe lucrul ca croitoreasã, seara cîntãreatã într-un club de noapte. În curînd face cunostintã cu Etienne Balsan, tînãr bogat. Ea acceptã sã trãiascã cu el în castelul lui, însã Etienne nu avea în gînduri sã se cãsãtoreascã cu ea. Coco îl iubea, dar nu asa de pasionant ca pe Arthur Capel – «Boy». El a fost barbatul care a crezut în talentul ei si viitor. Ea începuse cariera sa cu creatia pãlãriilor. Estienne Balsan îi împrumutã garsoniera lui la Paris, unde ea începe sã le creeze si vîndã.

Boy este un tînãr englez, fiul natural dar nu si declarat a unui bancher englez. Coco a fost amanta lui timp de 10 ani, dragostea vietii ei. El se cãsãtoreste cu o tînãrã vãduvã englezoiacã, cãsãtorie pentru bani (foarte rãsrpînditã pe vremuri). El era cãsãtorit în anglia, 2 copii cu aceastã femeie, dar revenea regulat la Paris sã o gãseascã pe iubita lui Coco. Eu au trãit împreunã pînã la moartea lui (accident de masina în 1919).

În 1910 Boy Chaper finanteazã deschiderea primului butique la Paris. În vara anului 1913, la Deauville, Gabrielle deschide un alt butic cu numele de « Gabrielle Chanel » În 1915 la Biarritz, al treilea. În 1918, dupã rãzboi, ea deschide o casã de modã, cea mai mare din acea epocã, cu 300 de persoane în serviciul ei.

Mai tîrziu ea este amanta ducelui Westminster, cel mai bogat om al Angliei. Relatiile ei masculine au fost întotdeauna o sursã de inspiratie pentru creatiile ei. În 1921, la Paris, aproape de Piata Vendôme, Coco Chanel cumpãrã imobilele nr. 27,29 si 31, adresa unde si pînã astãzi se aflã casa de modã ce poartã numele ei.

În 1921 ea lanseazã primul ei parfum: Chanel Nr.5, au mai urmat Gardenia (1925), Bois des Iles(1926), Coeur de Russie (1926).

În 1939, Coco Chanel detine o întreprindere de 4000 salariate si 28 000 comenzi pe an. Însã ea decide sã închidã interprinderea ei si licentiazã toti angajatii. Din 1941 pînã în 1944 ea are o relatie cu un general german, Hans Gunther Von Dincklage. Ulterior ea este arestatã, însã nu mult retinutã, se spune cã a beneficiat de sustinerea relatiilor ei cu oameni importanti. În 1944 ea pleacã la Lausanne unde va trãi timp de 10 ani.


În 1954, la vîrsta de 71 de ani, Coco revine la cariera ei. În 1955 creazã parfumul Monsieur si Crisalle (1974). Iarãsi trãieste în Hotelul Ritz, aproape de lucrul sãu.

Ea moare pe data de 10 ianuarie 1971, la vîrsta de 87 de ani, într-o duminicã, zi prevãzutã pentru odihnã si familie, zi ce ea detesta. Este îngropatã la cimitirul Bois-de-Vaux, la Lausanne, Elvetia.

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s