La Berna

Sunt astăzi la Berna la o conferință dedicată tematicii « Parentalitate și Detenție » organizată de Societatea Elvețiană de Psyhologie Legală.
Din fericire conferința are loc la Universitatea de la Berna, fix lîngă gară, dar totuși mi-a ajuns ca să mă simt ca căzută de pe lună. Nu înțeleg nici o boabă germană și asta handicapează grav.
A fost fain organizat, invitații buni specialiști, încerc să fac cît mai multe contacte chipurile (toată lumea discută în timpul mesei, pe cînd eu stau și scriu pe blog, vedeți ce fidelă sunt cititorilor mei?) Totuși am să merg să mai discut, să am ce vă povesti.
***
Acum (La sfîrșitul zilei de formațiune) pot să spun cu siguranță că am petrecut o excelentă zi. Demult nu am mai fost la o conferință la care să fie interesant de la început pînă la capăt.
Un lucru care l-am înțeles astăzi e că, pentru a deveni specialist e foarte complicat în zilele noastre. Pentru ca să devii specialist în psihologie legală, ai nevoie de studii specializate, care nu le chiar poți obține la facultate, deci cauți formațiuni unde să te poți perfecționa și obține o diplomă. Numai că, instituțiile acestea acceptă pe cei ce lucrează în domeniu. Așa intri într-un cerc vicios, să găsești un lucru nu poți pentru că nu ești specialist și ca să devii specialist nu poți pentru că nu lucrezi în domeniu…
***
Iarăși am uitat să fac poze…oare e un act manqué :))
***
Sunt în tren cu două băbuțe, de fapt cu greu pot să le numesc băbuțe. Băbuțele de aici și cele din RM sunt foarte foarte foarte diferite. Vă povestesc temele lor de discuție: « hm, trebuie să merg mîine la aerobică, nu reușesc să mă impun să fac exercițiile acasă… Am curajul numai să merg la primblare cu bețele mele (explic, sunt două bețe speciale ca cele de la schiuri, nu știu cum să le numesc, nu schiez) că astfel merg dreaptă cu sînii în față »…șapu « hmm mi-am cumpărat un pulover în cașmir numai de 80 de franci (aproximativ 70 de euro) tare fain » … « eu prefer să merg 2 ori în vacanță decît o dată mai mult timp » … « mi-am cumpărat o rochie care mi-i puțin mică, mă gîndesc să o descos, să cîștig cîțiva centimetri … – du- te mai bine la specialist, nu cred că o să te apuci tu să faci asta și în final o să lași rochia asta într-un colț, o să uiți de ea, crede-mă »… « cînd te uiți La cîte o tînără « rotundă » poartă niște pantaloni strînși pe ea, te întrebi cum de a reușit să-l îmbrace …-eu port leggins numai la aerobică și mă sufoc, dapoi în fiecare zi… »
Și apoi au fost lungi discuții de bucătărie, cu rețete din produse de care eu nici nu am auzit « hmmm e foarte bun » :))
Nu țin minte dacă v-am povestit, cînd am aterizat eu în Franța, lucram într-o patiserie, o tortă în patiseria asta costa la vre-o 30 de euro. La început cînd intrau oameni mai bătrîni și întrebau cît costă o tortă, eu mă rușinam să le zic, mă gîndeam că o să mă ia la bătut. Și numai mai tîrziu am înțeles că tortele celea, de fapt, numai oamenii în vîrstă și le cumpărau, pentru că numai cei ce au lucrat o viață au banii să-și permită de a « alinta » familia, prietenii!
Păcat că la noi nu e așa. După ce ai lucrat o viață, te simți că parcă nu mai trebuiești la nimeni, ești în cîrca statului sau a familiei…

Publicités

2 Replies to “La Berna”

  1. Triste lucruri vorbeshti tu despre batrinii nostri, dar mai trist este ca din ce in ce mai des ma gindesc si eu la asta, si ma apuca groaza sami imaginezi sa ma ppomenesc in situatia batrinilor nostri.

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s