Normalitate si hypersexualitate

Am nevoie de ajutorul vostru pentru o mica ancheta particulara. Sunt la orele mele de sexologie clinica si am ajuns la tema hipersexualitatii ( nimfomanie la femei si satyriasis la barbati). In timp ce proful explica eu incerc sa fac cautarile mele independente asupra acestei teme. In DSM IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) este inclusa numai tulburarea de hyposexualitate (adica lipsa sau reducerea sexualitatii), sa intelegem ca hypersexualitatea nu este o maladie, o tulburare?  Din 2013 cind iese noul DSM V va fi 🙂 In proiectul acestui nou Manual hypersexualitate este reprezentata prin comportamente sexuale normale ce sunt repetitive, excesive sau dezinhibate. Intrebarea mea e: care activitati sunt considerate pentru dvs ca excisive sau dezihnibate? Sau cit de repetitive trebuie sa fie activitatile sexuale ca sa fie considerate patologice? O data la 2 zile, o data pe zi? 3 ori pe zi?

Numarul partenerilor determina hypersexualitatea subiectului? In cazul în care o persoana face sex în fiecare zi  cu perteneri diferiti putem considera acest factor important pentru diagnosticarea hypersexualitatii.  Dar daca o persoana face sex de 3 ori pe zi cu acelasi partener, tot hypersexuala o sa fie numita?

Aceasta « normalitate » in sexologie e foarte diferita de la un subiect la altul, de asta va incit sa raspundeti fara mari ezitari, caci nu exista raspunsuri corecte sau gresite.

Am sa revin mai tirziu cu alte precizari referitor la aceasta tema. V-am pupat 🙂

Publicités

5 Replies to “Normalitate si hypersexualitate”

 1. Parerea mea personala: Din moment ce o persona isi face meseria « prostituata » si face dragoste de 3-4 ori pe zi cu parteneri diferiti nu consider ca e o hypersexualitate.
  Dupa, conteaza de relatie (recenta sau dateaza de câtva ani) Intr-o relatie recenta, adrenalina e puternica, creste Testosteronul (nu stiu daca asa se scrie) si exista posibilitatea ca partenerii sa-si petreaca ziua intreaga … sub plapuma… uneori uita si sa manânce 😉
  Intr-o relatie mai de durata depinde de ambii parteneri si de intretinerea relatiei, uneori e posibil sa fie i fiecare zi, dupa dorinta poate scadea pe o perioada si dupa, datorita unor evenimente sau ocazii speciale sa creasca enorm si iar sa petreci ziulica intreaga in patuc, chiar si saptamânica uneori.
  Consider ca o persoana hypersexuala e acea persoana care, indiferent de partener, are chef sa faca dragoste in fiecare zi si nu conteaza cu cine si ude, asa e dorinta ei(lui) asa-i vine, e un impuls pur fiziologic si necontrolat. Pe când o persona normala va putea controla aces impuls fiziologic si nu va merge cu oricine, oriunde doar de dragul de a o « face »
  Parerea mea e ca diferenta e in acest detaliu. deltfel toti avem in viata unele momente când ajungem la o « hipersexualitate » am citat exemplul cu inceputul unei relatii fuzionale. Insa nu ne consideram bolnavi…
  Boala e atunci când aceasta stare persista pe tot parcursul vietii si e lipsita de un oarecare control (logica, ratiune)

  Aceasta e parerea mea. Sper ca te va ajuta
  Pupici si pe curând Natusic:)

 2. Cred cà trebuie aplicatà regula de bazà a patologiilor. Comportamentul nu e un criteriu suficient pentru a vorbi de tulburare; trebuie adàugatà dimensiunea invalidantà a comportamentului. Cu alte cuvinte dacà persoana se simte handicapatà în activitàtile ei sociale, profesionale si amoroase (Freud zicea cà un om sànàtos e capabil sà lucreze, sà iubeascà si sà se joace, în sensul larg) la punctul de a fi o sursà de suferintà si de izolare, atunci se poate tenta un diagnostic.

 3. Tata Sigmund zicea: » people who are behaviorally abnormal are always sexually abnormal in his experience but that many people who are normal behaviorally otherwise are sexually abnormal also. »
  De aici, tind sa cred ca totuși depinde de fiecare individ in parte. Sau mai bine zis de bzikurile fiecăruia;) tare-s multe.
  Deja denumirea procesului in sine, vorbește despre o anormalitate. Ca dacă e hypo…nu ajunge, dacă e hyper…e prea mult. Si totuși,depinde foarte mult de societate, de cultura etc. Pentru ca noi tindem sa ne ghidam după niște norme care sunt impuse scris sau nescris de decenii si secole chiar. Dar care norma e totuși ceva foarte variabil. Norma: regula, dispoziție obligatorie fixata prin lege sau prin uz. Da cine o fixeaza? Cine are chef.
  Pe când toceam cărțile pe la universitate, homosexualitatea făcea parte din categoria tulburarilor instinctului sexual, precum si sadismul si multe altele, ca sa ajung peste, nu zic cât 😉 sa fiu martora homosexualitatii ca norma in multe tari si societăți…si sa citesc recent ca, sadismul nu mai este categorizat ca o tulburare ci ca « way of life » Pfffff…
  E atunci ce sa mai zici de hypersexualitate? Cine stabilește ca e hyper? Nenea psiholog care zice ca e ok ca ești sadist?
  Iar ca răspuns la întrebarea ta,care era urmată defapt de multe altele :D…e greu de răspuns.
  Activități excisive sau dezinhibate…atât timp cât e de comun acord, si nu in strada ca rog…pfff, who cares.
  Trei ori pe zi cu un partener…asta e atractie nebuna. Cu diferiti…ça veut dire quelque chose…trebuie de’l întrebat pe tata Sigmund, ce desene animate ți-a pus mama, ca sigur nu Tom si Jerry. ( joke)
  Da,determina hypersexualiatea numarul partenerilor..si se numește nimfomanie. Care era si aceasta pe timpul lui Papura Voda o tulburare a instinctului sexual. Trebu’ de revizuit manualul nou din 2013;)
  Io personal, cred ca tot ce e bun tre sa fie cu măsura, ca dăunează grav sănătății consumul excesiv de orice bunatate pamanteasca.
  Si mai cred in love forever, true love, 😉 naiv in lumea asta a noastră excesiva si dezinhibata, dar cred cu disperare.
  All you need is love
  All you need is love
  All you need is love love
  Love is all you need…
  Beatles au zis…acu nu stiu cati ani!

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s