Cumpãrãturile compulsive

« Cumpãrãturile compulsive » sunt o formã de tulburare psihologicã. Aceastã « maladie » se caracterizeazã prin situatii repetate sau cronice prin care persoana nu poate opri un comportament compulsiv care o împinge (adicã pe persoanã, nu pe femeie în general :)) spre a cumpãra obiecte utile sau inutile, dese ori în mai multe exemplare. Acest fenomen e în continuã crestere. În Franta 1,1% din populatie este afectatã, dintre care 80%-92% sunt femei (off, procentajul e asa de mare încît nu am putut sã disimulez aceste cifre, dar trebuiam mãcar sã scad vre-o 10% din partea mea :)). Cumpãrãtorii compulsivi, de cele mai dese ori fac parte din categoria de vîrstã de la 30 la 40 de ani, un bun nivel profesional, cu studii.

Obiectele cumpãrate variazã. La femei: Îmbrãcãminte (96%), Încãltãminte (75%), Bijuterii (41,7%), Machiaj (33%), Produse pentru casã (12%). La bãrbati: Antichitãti (25%), CD-uri (20%), Automobile (16%), Obiecte electronice (15%).

Aceste persoane au o dorintã irezistibilã de a cumpãra, de parca ar fi o nevoie de drog sau alcool. Cumpãrãturile aduc subiectul într-o stare de euforie, dar care dese ori se transformã într-un sentiment de mare culpabilitate. Aceastã tulburare este prezentã la 32 % de depresivi, ce încearcã sã se debaraseze de sentimentul de inferioritate, de viatã mediocrã. Cumpãrãtorul compulsiv cautã emotii pozitive pentru a compensa o emotie negativã, o frustratie pe care nu o poate controla.

Datoriile sunt de cele mai dese ori consecintele acestei dependente (83% din cumpãrorii compulsivi). În Franta aceastã maladie a fost recunoscutã din punct de vedere juridic, ceea ce înseamnã cã tribunalele, din momentul în care au rezultatele expertizei psihiatrice, pot tine cont pentru solutionarea anumitor cauze juridice (ceea ce tine de insolvabilitate, de cele mai dese ori).

Posibil din cauza situatiilor noastre financiare nu prea favorabile, noi nu riscãm de a ajunge în asa situatii. Dar încã un factor care poate duce spre aceasta este prezenta cardului bancar. În Franta poti sã cumperi cu cardul tãu chiar si atunci cînd nu ai bani pe el (eu spre exemplu pot sã ajung la minus 500 de euro).

Acuma fetelor, bãietilor vã propun sã vã expuneti dacã vã este interesant. Este cineva care isi face griji pe tema datã? Ce obiceiuri aveti voi si slabiciuni la cumpãrãturi?

Publicités

11 Replies to “Cumpãrãturile compulsive”

 1. Griji? Nu nu-mi fac pentru ca sunt in Moldova si sper ca nu am ramas in urma, dar parca la noi nu prea e posibil asa ceva….dar eu nu am inteles de cind ramane a fi shoppingul asa o problema de mare…expertiza!!!!!!!! cred ca e prea mult….e ca si cum ai spune…hei….sunt dependent de tigari si nu pot sa ma las ceea ce e absurd….vreau deci ma las….daca am vointa fac orice…si vreau…ma pot abtine…daca trebuie….am putea pina poimaine sa discutam si sa dezbatem aceasta tema ca si pe oricare dependenta incepind de la alcool si terminind cu dependenta de orice probabil e, in lumea asta…iata bunaoara ca si dependenta de negrese….Interesant ar fi motivul pentru care ar trebui sa vrei sa te opresti si nu vad unul mai simplu decat acela de a nu avea bani….mai apoi! Iar daca nu poti nici in cazul acela, atunci nene clar ca e problema, dar nu-mi vine sa cred ca poate deveni atat de grava ca sa poti fi scutit de o anume pedeapsa….ca parca eu asa am inteles….deci Natalitza draga mea…daca te confrunti cu o problema in a te opri…fa draga un bebe si sa vezi ce repede vei invata sa spui stop la orice.Clar asta in cazul in care e dezvoltat si bine pronuntat instinctul matern…si anume acela de mama moldoveanca…care stiu sa renunte la orice de dragul copilasilor!!!! As minti sa spun ca gata mi-am epuizat ideile la subiectul dat…dar tre sa avem cultura ca parca asa ai spus intr-un blog anterior!!!!Pupici….Scuipind pe tot ce am scris mai sus…pot afirma ca ferice de dependentele care pot sa fie dependente si anume datorita conturilor imense din banci…asa dependenta da…vreau si eu!!!!!

 2. Așa, am sã încerc sã dau careva rãspunsuri.
  Dragi cititori promit cã nu sunt bolnavã de boala asta 🙂 eu pentru ca sã fac cumpãrãturi așa, trebuie sã am reuniți mai mulți factori și anume: bani, timp și dispoziție și sã-mi cadã lucrul « tronc la inimã ». Tare des se întîmplã cînd este una nu este alta. Unica mea mare slãbiciune sunt rochiile. Pe o rochie pot sã dau ultimii bani, pe altceva nu.
  Ceea ce tine de recunoasterea juridicã a maladiei. Spre exemplu o persoanã care se aflã într-o mare îndatorire fațã de bancã, prin aducerea unui certificat de tipul asta, desigur cã nu va fi scutit de datorii, dar i se vadeschide un alt dosar prin care banca poate sã-i interzicã orice card bancar, dar în schimb îi dã un timp mai îndelungat, fãrã a plãti procente nebune, pentru a întoarce datoriile.
  Bebe e o tema vastã și aparte, am sã mã expun odatã 🙂

 3. Cu cit trece mai mult timpul cu atit tema ” bebe” devine mai vasta si mai aparte…asta e parerea unei mamici fericite si tinere, al carei baietel a crescut si eu nici nu am observat….ca am invatat sa renunt la anumite lucruri a fost partea cea mai usoara probabil din toata experienta aceasta….si acum pot respira usurata ca vine si timpul meu in care eu voi putea face ce nu am facut in ultimii ani, iar bebe-le sa-mi faca zilele fericite si minunate…iaka asa draga mea!!!!

 4. Fetelor, sunt de acord ca aparitia copilului in familie schimba top-ul prioritatilor, si anume daca pina la nastere eram fixata pe haine pentru mine, acum aceeasi obsesie o am pentru haine de dama, doar ca in miniatiura 🙂 Pina la urma tot ajung sa dau aceeasi bani pe haine, agrafe, strampi 🙂

 5. Eu nu sunt impotriva bebeilor, imi plac foarte mult. Si nici nu am pus la indoiala fericirea de a fi mama dar fiecare « etapa » ishi are timpul sau.

 6. Tocmai de asta si zic….ca fiecare etapa isi are timpull sau dar una pe cealalta poate sa nu se incurce…daca ai lua si te-ai ghida dupa prioritati personale…..apu nici la 50 nu-l faci…..eu iata astept cu nerebdare batrinetea sa-mi vopsesc parul lunar si sa ma apuc de fumat!!!!

 7. Tania m-ai fãcut sã rîd cu potfã 🙂 🙂 🙂 Asa, fatã dragã! Gata l-ai fãcut acuma hai la treabã. Tu ești la noi fatã deșteaptã, frumoasã, cu caracter. Nu te lãsa în nãdejdea societãții estea machiste shi apucãte de realizarea ta personalã. Noi o sã cerem raport lunar pe blog 😉

 8. M-a bucur ca te-am inveselit…dar asta e realitatea…de fiecare data cind vreau sa-mi vopsesc parul ma gindesc ca sunt foarte tanara si am par frumos…hi hi….ca sa ma laud, si renunt…dar imi place mult sa experimentez si sa profit din plin de viata…asa ca imi astept cu mare seriozitate batrinetea….si iata plimbindu-ne prin parcul central duminica, am vazut cum se distreaza batraneii din Chisinau…le cinta o fanfara superba diferite stiluri si ei rup ” ploshiadka”, m-a emotionat foarte mult!!! deci si batrinetea poate fi frumoasa….

 9. Tania « bãtrînețea frumoasã » ar fi o altã mare discuția care ar trebui sã o avem. Cred cã mulți ar lãsa comentarii, dar nu cred cã mulți ar fi în cîmpul tãu. Eu așa mã tem sã fiu bãtrînã 😦

 10. eu ma consider un cumparator compulsiv, dar nu fac asta foarte des. si da inteleg ca prin acest comportament incerc sa fac fata unei frustrari, exact asa cum ai scris tu Natalita. Si sunt exact obiectele mentionate, machiaj, haine din astea. Uneori nu ma pot abtine, alteori insa decid sa nu intru in magazin daca simt ca nu am putere de cumparare si o duc financiar foarte prost. Asa ca sa nu intru in belea si na cheltui ultimul ban.

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s