Vualul integral

Iata va propun o tema de discutie, la care tin mult. Interzicerea sau nu a voalului islamic integral.

Poate ati auzit de proiectul asta de lege în Franta, prin care se încearca de a interzice voalul integral (Burka). Este prevazuta o amenda de 150 de euro pentru femeile care isi acopera integral fata. Acuma cîteva saptamîni pentru prima oara o femeie care purta burka a fost oprita de politisti si amendata, pentru ca a încalcat articolul care prevede ca soferii trebuie sa conduca fara ca sa aiba careva impedimente. În cazul de fata burka a fost considerata ca un impediment de vizibilitate.

Iata va prezint o imagine cu diferenta si denumirea a diferitor tinute islamice.

Recent a aparut si cartea care se numeste « Sous mon niqab ». E o tînara franceza de vre-o 26 de ani, casatorita cu un barbat musulman care la început nu practica religia. Dar iata ca el începe tot mai mult sa se intereseze la religie si sa-i faca observatie sotiei de fiecare data cind vedea femei ce purtau voalul, zicind  « sotii lor trebuie sa fie foarte mîndri de asa sotii musulmane cumsecade ». Si mai întîi el insista la  fular, apoi la nijab si pe urma la niqab. « Avantajul » niqab-ului este, ca daca pîna acum sotul avea careva limite  (lovea, dar numai nu fata, pentru a nu se vedea), de acum încolo nu mai avea nici o restrictie.

Eu ma consider destul de « deschisa » în spre tot felul de diferente, nu sunt rasista, încerc sa nu etichetez oamenii, sa respect religia si cultura fiecaruia. Îmi dau seama ca multe din femeile acestea au crescut asa, au vazut mamele lor în aceeasi situatie, au o cultura bine impregnata de a dori sa se casatoreasca, sa iubeasca si sa se supuna sotului sau, asa cum spune Coranul si societatea lor. Multe din ele (vorbesc de tarile unde toate femeile se voaleaza), le dai acuma libertate, am impresia ca ar muri de teama de a trai asa.

Noi nu avem dreptul de a decide cum sa-si traiasca ele viata. Eu înteleg ca daca pentru multe din noi, femei libere, de a fi egal sotului e o normalitate, la care am ajuns (sa nu uitam) dupa mii si mii de ani, asta nu e cazul lor.

Înteleg ca nu e în dreptul nostru de a le spune ce e libertatea, pentru acele persone care nu au avut-o niciodata si se simt bine asa. Însa pentru familiile care traiesc de zeci de ani prin Franta si alte tari dezvoltate, a caror copii merg la scoli si deja nu mai au o cultura musulmana ca parintii lor, sa le impui sa se casatoreasca la 15,16 ani, sa o omori pentru ca la vîrsta asta nu mai este virgina, pentru ca s-a îndragostit cu un coleg de clasa si au facut dragoste si alte exemple de acestea… nu sunt de acord. Aici devin rasista si zic « ai venit în societatea asta, traiesti aici o viata, nu mai functiona ca în Iran, Algeria, Arabia Saudita », vrei sa fii un maniac islamist care îsi casatoreste la 10 ani fata sau o excizeaza – du-te de unde ai venit!!!

Pentru mine exista o singura « religie » – cea a respectarea demnitatii umane, a integritatii lui fizice, a libertatii exprimarii.

Publicités

5 Replies to “Vualul integral”

  1. Sunr de acord cu tine Natalia. Si eu ma gândeam la aceasta situatie si chear am discutat cu sotul meu (familia lui vine din Alger) Si insusi el mi-a spus ca a purta vualul e eagerat!!!
    Doar noi când mergem in Emirate sau Iran sau alte tari islamice nu pzrtam fuste scurte… Un minim de respect. Yassine mi-a spus ca acest mod de comportament arata o lipsa de respect fata de societatea in care traiesti.
    In plus el mi-a explicat ca vualul nu are nici o legatura cu religia si ca e o masura care a fost intreprinsa de Arabi atunci când au cucerit Spania. Stim toti ca Arabii au cucerit f. multe teritorii in sec VII-VIII. Spania a fost cucerita in secolul VIII. Deci chestia era ca spaniolii ca semn de ospitalitate le ofereau arabilor sotiile lor. Arabii s-au speriat, crezând ca e un obicei si ca sa nu se simta obligati sa dea si ei sotiile lor spaniolilor le-au fortat pe femei sa se imrace cu un vual inchis ca sa nu se nteleaga ce e barbat sau femee. De aici si a pornt traditia. Asa deci Coranul si vualul nu au nimic in comun… Cei care pretind ca poarta vualul f.ca sunt buni credinciosi nu-si unosc religia sau o interpreteaza gresit. E drept ca vualul face parte din cultura si istoria acestui popor dar iarasi când locuim intr-un al spatiu decât cel de unde ne sunt originile trebuie sa ne adaptam si sa avem un minimum de respect fata de ceilalti. Eu nu zic sa abandonam cultura si traditiile dar nici nu ar fi corect sa deranjam celelalte persoane prin practicarea acestor traditii.

    1. E important ca scrii si ca noi întelegem, greselile nu sunt grave si eu fac o sumedenia, mai ales cind scriu articole pe tematici care ma indigneaza 🙂 cum a fost cazul articolului de mai sus.

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s