Stereotipuri si prejudecãti

stereotypesCuvîntul stereotip vine din greacã « stereos »: dur, solid si « typos »: amprentã, model. În secolul XVIII, în tipografie acest termen semnifica o imprimare, care putea fi reprodusã într-un mare numãr. În sens figurat aceasta ar însemna o expresie ce o repetãm fãrã a fi supusã unul examen critic.

Pentru a cunoaste mai bine lumea si lucrurile care ne înconjoarã, noi recurgem la o activitate de categorizare si comparatie. Noi categorizãm oamenii si obiectele cu ideea cã ele ar fi de aceeasi natura.  Categorizarea precedã stereotizarea. A crea stereotipuri este o functie naturala a creierului nostru, prin care simplificam realitatea complexa, pentru ca mintea si corpul nostru sa dezvolte raspunsuri automate la stimuli similari.

Conform definiţiei din Dicţionarul Cambridge, stereotipurile sunt „o idee fixă pe care oamenii o au despre cum este cineva sau ceva, în special despre ceva greşit”.

« Stereotipurile sunt pãreri comune referitoare la caracteristicele personale a unui grup de persoane » (Leyens).

Stereotipurile fac parte din mostenirea noastrã culturalã, ele se transmit în timp la fel ca si normele sociale, obiceiurile. Unele studii au demonstrat prezenta stereotipurilor de la vîrsta de 6 ani.
Cîteva stereotipuri:
– Vîrstã: Toti adolescentii iubesc rockul si nu respecta pe cei mai in varsta.

– Sex: barbatii doresc un singur lucru de la femei.

– Rasa: toti chinezii arata la fel.

– Religie: toti cei care sunt de religie islamica sunt teroristi.  Stereotypes2

– Vocatie: toti avocatii sunt lacomi.

– Nationalitate: toate persoanele de etnie Roma sunt murdare.

– Lucruri: toate ceasurile elvetiene sunt perfecte.

– Toate blondele sunt proaste.

– Toate femeile conduc rãu.

– Toti negrii au penisul mai mare.

– Toti arabii sunt teroristi.

– Fetele din Est sunt prostituate (voi vedeti cu ce stereotipuri lupt eu:) ) etc

Vã invit si pe voi sã dati exemple, sunt o sumedenie!

Prejudecãtile – o pozitie, atitudine, o tendinta globala, pentru sau contra, favorabila sau defavorabile fatã de una sau mai multe persoane în baza apartenentei sale la un anumit grup.

Toate aceste informatii le-am colectat de pe diferite situri franceze si române. Dacã vi se par unele lucruri neclare, sau poate putin dezvoltate spuneti si mai completez.

Publicités

10 Replies to “Stereotipuri si prejudecãti”

 1. Nu am inteles care este stereotipul din poza? presupun ca si acela de a avea un copil inaintea afirmarii profesionale il consideri stereotip? mai ales la moldovence? Inafara de astea cred ca moldovenii sunt o natiune dintre cele mai stereotipizate si va fi nevoie sa treaca multi ani si multe generatii ca sa scapam de unele din ele macar…revin mai tirziu cu exemple….made in Moldova!!!!

  1. sarut mana stimata doamna, nu cred ca este civilizat sa jicniti, i ei sunt oameni, si atata vreme cat sunteti din romania se poate spuen multe si la adresa domniei voastre. mrs

 2. Da, mã temeam cã n-o sã fie clar, e micã poza. De fapt e un copil aziatic iare mãnîncã cîinisori, sau pisici nu deslushesc nici eu bine poza, dar tot acolo e. Chinezii mãnîncã si cîini si pisici 🙂

 3. Am promis, si ma tin de cuvint, dar din pacate nu prea am gasit stereotipuri legate de moldovenii nostri in special, cu toate ca stiu ca sunt foarte multe!!!! In fine….m-am gindit sa-ti scriu despre ceva foarte interesant si anume cu referinta la tine….( stereotipul nr.3)
  Stereotipuri de gen…s-au schimbat foarte multe in timp si iata acum cred, se poate de spus, ca anumite stereotipuri despre femei si barbati au inceput a fi sparse. Stereotipul cel mai raspindit pare a fi acela ca femeia este mai emotionala si mai sensibila…altul ar fi ca barbatul poarta albastru iar femeia roz…ceea ce se manifesta cel mai mult in copilarie….si nu ultimul ar fi ca: femeia sta acasa in concediu de maternitate, iar sotul este acela care munceste si intretine familia…..cred ca ultimul iti este foarte interesant…..
  Ceea ce tine de primul stereotip…normal ca stim cu totii ca si barbatii pot fi la fel de emotionali ba chiar mai mult si totul se instautreaza in copilarie cind mami si tati ii tot spun baiatului ca” esti barbat…barbatii nu pling, sau nu scincesc etc…”
  Al doilea….cu roz si albastru…e al naibii de bine intiparit in mintea noastra incit de indata ce se pregateste sa apara omul pe lume se stereotipizeaza aparitia lui si anume prin…ma duc sa cumpar carucior pentru bebe…daca e baiat…albastru…orice alta culoare specifica barbatilor….iar daca e fetita….normal…rosu….roz, galben….Mergi pe drum si de departe poti spune ce are mamica in carucior….dar daca stau si ma gindesc mai bine probabil acesta si este un stereotip foarte caracteristic tarii noastre….hainele la fel….nici un fel de roz, sau alte ornamente florale la baieti si tot asa..pot sa dau mii de exemple, mai ales ca sunt experta in domeniu….ca sa demonstrez asta am sa-ti povestesc cum copilul meu la un an si ceva…in magazin, refuza cu minutele si cu tot ce putea o papusa pe care voiam sa i-o cumpar….aveam nevoie de ea sa ne invatam la olita…voiam eu sa fac terapie cu papusile!!! Aiurea ca nu mi-a reusit…impingea cu minutele de rideau toate vinzatoarele!!!!Un alt caz ar fi….primise un cadou de la cineva de Paste, un ou mare de ciocolata cu surpriza si respectiv nu putea vedea bunica lui ce este inauntru…cind il deschidem…era un portmoneu roz cu floricele….el l-a luat in minute si la fel de repede l-a pus inapoi sub pretextul ca e pentru fetite….si am incheiat treaba….Multe pot sa povestesc aici despre cum s-a stereotipizat si cum o fac alti copii si anume ca este intiparit asta in cultura si in educatia care le-o oferim….eu niciodata nu i-am spus ca rozul este pentru fete….desi taica-sau poarta camasi roz….dar iata ca el atit de mic fiind, si-a facut singur concluziile…..
  Iar cel de-al treilea si ultimul….cu concediul de maternitate….este tot mai des contrazis chiar in Europa, ca la noi….mai avem ani lumina sa ajungem ca un barbat sa-si ia concediu de paternitate si sa stea acasa sa se ocupe de ingrijirea copiilor, iar mamica sa lucreze intr-o firma imortanta si sa aiba succes si sa intretina intreaga familie….noua ni se pare asta poate iesit din comun, poate act de eroism…dar e un lucru normal si cred ca foarte bine meritat de unele femei care trebuie de cele mai multe ori sa aleaga intre copii si cariera si sa ramina cu regrete si frustrari si vise neindeplinite!!!! Avind in vedere ca am fost unica care a dat exemple merit o ciocolata…dar daca stau si ma gindesc cite una pentru fiecare exemplu….off, numa sa nu mai intre nimeni pe aici….

 4. Stereotipuriile sunt prejudecati înainte de a cunoaște pe cineva niste exemple bune sint cele din articol .
  Asta trebuie sa ne arate ca nu toti oamenii sunt lafel , i ca trebuie sa judecat si sa gandim independent indiferent de antecedentele din trecut

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s